top of page

Even voorstellen: Pumza

Onze donateurs zorgen voor veel steun. En die steun komt goed terecht in Motherwell waar de huismoeders fantastisch zorgen voor hun Foster-kinderen. Deze keer stellen we graag voor: huismoeder Pumza.


Naam: Pumza (betekent ‘zij die zorgt/een ander ontlast’)

Geboren: in Mount Frere, Transkei

House: Harmony

Leuk feitje: Niemand weet eigenlijk dat ze heel verlegen is.


Pumza zegt heel verlegen te zijn. Maar ze vertelt maar wat graag over haarzelf en de acht kinderen waar ze met liefde voor zorgt. En waar ze verschrikkelijk trots op is: “Ik ken mijn kinderen heel goed, we voelen ons thuis gelukkig, communiceren goed en doen fijn dingen samen. Ja, ook veel huishoudelijke klusjes”, lacht ze.


Je komt uit Transkei. Hoe ben je bij Thamsanqa terecht gekomen?

“Toen ik mijn middelbare school had afgemaakt, ging ik op zoek naar werk. Uiteindelijk kwam ik in Port Elizabeth terecht en later hoorde ik via via over de FRS.”


Hoe kijk je naar dit werk?

“Het is mijn taak om een ​​moeder voor de kinderen te zijn. Voor ze te zorgen, te koken, van ze te houden en ze te begeleiden. Zelfstandigheid is belangrijk. Ik wil de kinderen – op basis van hun leeftijd - dingen leren die ze moeten weten. Bijvoorbeeld sommige huishoudelijke klusjes.”


Verschillen de kinderen veel in leeftijd dan?

“Ja best wat. De oudste is 22 jaar, de jongste is 7 jaar oud. Daartussen varieert de leeftijd van 8 en 10 jaar tot jongvolwassen pubers. Die afwisseling is niet alleen leuk voor mij, maar ook voor de kinderen zelf. Ze leren veel van elkaar.


Wat is je meest favoriete moment met de kinderen?

“Ons favoriete moment is wanneer we iets gezamenlijk doen, zoals spelletjes spelen of gezellig kletsen. Maar een van mijn persoonlijke favoriete momenten is ook wanneer ik iets lekkers voor ze aan het bakken ben. Dan komen ze kijken en vinden ze het leuk om mij te helpen. Oh, en wat ik ook altijd fijn vind: boodschappen doen met de kleintjes.”


Wat is iets dat je graag doet voor jezelf?

“In mijn vrije tijd houd ik ervan om uit te rusten, de bijbel te bestuderen en mijn tijd in de tuin door te brengen. Ik ben er echt gek op om zelf groenten te verbouwen. Goedkoop en duurzaam! En ik breng graag mijn tijd door met mijn twee meisjes. Zelf heb ik namelijk nog twee dochters.”


In Zuid-Afrika is het leven economisch niet makkelijk. Hoe ervaar jij dat als alleenstaande moeder? “Het is inderdaad echt niet gemakkelijk voor mij als alleenstaande moeder. Dingen worden duurder en mijn kinderen groeien. Het enige dat ik kan bieden zijn de basisdingen zoals eten en kleding, al zijn die ook nog lastig soms om genoeg van te krijgen. Ik doe mijn best. En ik haal veel kracht uit de bijbel en mijn omgeving. Dan voel ik altijd veel dankbaarheid. Ook voor deze belangstelling voor mij vanuit Nederland. Dankjewel!”

38 weergaven

Comments


bottom of page