top of page

Even voorstellen: Noluvuyiso


Deze keer stellen we je voor aan Noluvuyiso. De huismoeder van House Promise.


Naam: Noluvuyiso Phatwiswa Geboren: 25 april 1979 in East London, Zuid-Afrika House: Promise Leuk feitje: Noluvuyiso wordt eigenlijk door iedereen ‘Vuvu’ genoemd. Haar naam betekent ‘God is my comfort’

Waardoor ben je met Thamsanqa in aanraking gekomen?“Een van de vrouwen die in de Thamsanqa Homes werkt, stelde het werk van de FRS aan mij voor, zo raakte ik geïnteresseerd. Eigenlijk net als de andere huismoeders. Ik werk graag met Thembisa die ook huismoeder is.”


Vertel, hoe gaat het momenteel met jou en de kinderen waar je zorg voor draagt?“Ja, het gaat gelukkig goed met ons. Ik zorg graag voor de kinderen, er wonen er acht onder het Promise-dak. De oudste twee zijn Sine en Zandile, allebei 19 jaar oud. Yolanda (16) en Lisakhanya (15) zijn de jonge tieners. Dan zijn er nog de twaalfjarige Anelisa en Siyakholwa en Anele van 11 jaar oud. De jongste is Esona (3). Ze zijn allemaal communicatief en we houden ervan om samen plezier te maken. Én ze nemen altijd goede beslissingen.”


Wat bedoel je met goede beslissingen?

“Het is de afgelopen tijd moeilijk met alle misdaad in Port Elizabeth. We horen regelmatig dat kinderen verdwijnen en op straat worden beïnvloed om drugs te gebruiken. Het maakt je ongerust. Daarom zorg ik er altijd voor dat mijn kinderen veilig zijn! Ik moedig ze enorm aan dat ze goede beslissingen nemen en op elkaar letten als ze naar school gaan. Wat ze dus doen.”


Dat is echt iets om trots op te zijn. Deze kinderen hebben al zoveel meegemaakt. Niemand zou het hen kwalijk nemen als ze op een gegeven moment de neiging hebben om niet de juiste beslissing te nemen. Toch? “Ja, dat is waar, het is zo pijnlijk om te zien dat kinderen hier in Motherwell verkeerde beslissingen nemen en dat ze met veel uitdagingen te maken hebben. Maar wat ik mooi aan ‘mijn’ kinderen vind, is dat ze communiceren wanneer ze met uitdagingen te maken hebben. Het enige wat ik kan doen is ze dan motiveren en aanmoedigen. Je begrijpt: dat doe ik met liefde.”


Wat een geluk, zo’n lieve vrouw die voor de kinderen zorgt. Wat doe je in je vrije tijd om op te laden?

In mijn vrije tijd ga ik graag naar de kerk. Niet vreemd gezien de betekenis van mijn naam. Ik ben graag onder mensen en zie mezelf echt als een vriendelijk persoon. Dus ik zal zeggen dat ik een openhartig mens ben, ik praat graag met iedereen. Ook met jullie van de Thamsanqa-stichting. Leuk om elkaar te spreken.”

 

20 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page