top of page

Corona-situatie in Zuid-Afrika

Bijgewerkt op: 20 dec. 2021



De nieuwe omikron-variant, die in Zuid-Afrika is ontdekt, heeft in Port Elizabeth de verdeeldheid weer op scherp gezet. Net als in Nederland zijn ook in Zuid-Afrika de meningen verschillend over je wel of niet laten vaccineren. Louise: ‘’Ik voel de twee kampen heel erg. Mensen die zich graag laten beschermen en anderen die dat idee totaal verschrikkelijk vinden voor hun lichaam.’’


Hieronder in de Nieuwsuur-video is te zien hoe het nieuws rondom omikron Nederland bereikte. In een korte tijd werd eind november de nieuwe variant door the World Health Organisation (WHO) als zeer zorgelijk gezien. Ook komen in de video experts aan bod zoals viroloog Marion Koopmans en arts Hugo Tempelman.


De Nederlandse arts en onderzoeker Hugo Tempelman werkt al dertig jaar in een Zuid-Afrikaanse kliniek. Hij legt hieronder uit hoe omikron in Zuid-Afrika werd ontdekt en wat de gevolgen voor het land zijn.

De onafhankelijke Zuid-Afrikaanse krant 'The Daily Maverick' omschreef de variant en de symptomen als volgt: 'De nieuwe variant is waarschijnlijk de oorzaak van een enorme infectie-piek in Gauteng.' Gauteng is de provincie waar de variant ontdekt is door Zuid-Afrikaanse wetenschappers.



Journalist Estelle Ellis vervolgt haar artikel met: 'Het is nog niet bekend welke ernst van ziekte de variant kan veroorzaken. Tot dusverre zei een huisarts in de provincie, dr. Unben Pillay, dat ze gevallen hadden gezien met griepachtige symptomen, waaronder droge hoest, die thuis konden worden behandeld.'


Corona-besmettingen

In november, nog voordat omikron ontdekt was, liet Louise weten dat de cijfers weer omhoog gingen. ''Zuid-Afrika had vandaag meer dan 8000 nieuwe cases. Heel Zuid-Afrika hoopt dat er geen lockdown komt. Het wordt weer hartje zomer hier, dus corona-besmettingen zouden daardoor minder kans hebben, maar we moeten het afwachten’’, aldus Louise halfweg november. Op 18 december waren er 16.080 positieve tests volgens the National Institute for Communicable Diseases (NICD). Dat is hét Zuid-Afrikaanse Volksgezondheidsinstituut.


December


Hoewel er in Nederland sinds 19 december een strenge lockdown van kracht is vanwege de omikron-variant, is het een andere situatie in Port Elizabeth. Op 17 december laat Louise ons het volgende weten: ''We hebben een vierde golf, maar de regering heeft besloten om Lockdown Level 1 te hanteren vanwege alle schade aan de economie.


Reuters, het grote internationale nieuwsplatform, publiceerde op 16 december dat Zuid-Afrika deze lockdown-vorm inderdaad blijft hanteren. Level 1 heeft basisregels als de 1,5 meter-regel en een avondklok van 12 uur tot 4 uur 's nachts. De scholen zijn open, op voorwaarde dat er 1 meter aftand is tussen de leerlingen. Als er genoeg ruimte is om afstnd te houden, mogen er 750 mensen binnen en 2000 mensen tegelijkertijd buiten zijn.



Level 1

Louise is ervan overtuigd dat de overheid level 1 blijft hanteren vanwege de welvaart: ''Veel mensen sterven van honger doordat de economie zo'n klap krijgt.'' Kortom: in Zuid-Afrika merken ze helaas nog meer van de gevolgen die het virus en de variant veroorzaken. Louise en Tia zijn wel optimistisch en blij gezien 'alle Thamsanqa-kinderen op dit moment gezond zijn en er genoeg testcapaciteit is'.







141 weergaven
bottom of page