top of page

Bomen bloeien als ze kunnen groeien

Bomen hebben jaren nodig om te groeien. Het start met een zaadje, dat moet in de juiste aarde worden gepland. Als dat goed in de grond zit en de wortelen groeien, begint het wachten. En tussendoor moet het boomzaadje water krijgen om omhoog te kunnen komen. Is dat gelukt en verschijnt er iets boven de grond? Dan moet het jonge boompje sterk worden voor de harde wereld om te overleven. Want een sterke boom moet ook tegen stormen kunnen.


Louise en Tia planten bomen met hun kinderen. Een paar weken terug deden ze dat letterlijk als activiteit door met sommige kinderen boomzaadjes te planten in de verschillende tuintjes, bij de Foster Homes.


“We hebben een appel-, een guave- en een papajaboom geplant. De kids waren er zo blij mee. Nu hebben we al groenten uit de moestuin, maar straks ook bomen”, appt Louise. Een paar minuten later komt er ook een filmpje van het tafereel. Al gebeurt het duizenden kilometers van ons vandaan, de nieuwsgierigheid en gretigheid zijn voelbaar.


Maar Tia en Louise hopen ook figuurlijk sterke bomen de wereld in te krijgen door de kinderen te steunen in de Foster Homes. Er zijn 42 kinderen op dit moment, de oudste is 21 jaar en de jongste is 3 jaar oud. In de bijna vijftien jaar dat Thamsanqa de FRS steunt, zijn er al heel wat kinderen geholpen.


En hulp was nodig. Want sommigen hebben fysiek misbruik meegemaakt, anderen hebben mentaal veel pijn ervaren voordat ze in de Foster Homes kwamen. “Wat zo moeilijk is aan ons werk is dat we met kinderen dealen die vaak al vanaf jongs af aan verhard zijn. Want als je vreselijke dingen meemaakt en de wereld hard voor jou is, kun je dat zelf ook worden.


Praten een aanvullen

 

Zo is er een zestienjarig meisje binnen het programma dat moeizaam gedrag toont. Ze slaapt soms niet thuis en hangt wel eens met de verkeerde groep mensen rond. “Juist daarom willen we haar meer liefdevolle tijd geven. Praten helpt, veroordelen niet.”

 

Juist waar dit meisje door haar verleden nu zichzelf kwijt is, is er een ander meisje dat helemaal vanuit de grond omhoog is gekropen en nu een trotste grote boom staat. Nadat ze ernstig seksueel was misbruikt, heeft ze jarenlang agressief gedrag vertoond. Maar door de intensieve zorg, aandacht en juiste ondersteuning, kijkt ze nu optimistischer de wereld in. Ze haalt zelfs goede cijfers op school. Fantastisch!

 

‘Emotioneel herstellen’

 

Precies om deze reden doet stichting Thamsanqa.nl ook wat zij doet. Niet alleen voor de twee kinderen die nu op de universiteit zitten, maar ook voor dat kind dat door hard werken dat moeilijke examen wél haalt. “We zijn trots op al onze kinderen”, vertelt Louise.


“Wanneer een kind emotioneel gezien herstelt en hij of zij de juiste beslissingen maakt voor zichzelf. Dat vind ik de meest bijzondere dagen als ik dat mag zien. En ja het is zwaar. Het is aanpoten en er zijn al zoveel maanden geweest waarin we het financieel allemaal maar net rond hebben gekregen. Maar hier doen we het voor.”

 

Dat kan stichting Thamsanqa.nl alleen maar beamen. Al is het maar door dat kleine beetje extra aandacht, liefde en water waardoor Tia en Louise de bomen wel kunnen laten groeien…. Wij helpen graag en zien niks liever dan dat deze kinderen bloeien.

55 weergaven

Comentários


bottom of page