Zuid-Afrika is het land waar relatief de meeste kinderen leven met het foetaal-alcoholsyndroom (FAS). Dit is een hersenaandoening die bij een baby kan ontstaan als de moeder alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. Om de jonge meiden in de wijk hier meer over te vertellen, was er begin dit jaar een training.
De training werd verzorgd door mevrouw Ngxabani, een maatschappelijk werkster bij FRS, en mevrouw Van den Berg, een studente psychologie. De sessie had een positieve impact op de meisjes. “We hebben juist met alle tienermeisjes preventief een training gedaan”, vertelt Louise. “Dit deden we om ze te leren dat zwangere meisjes heel voorzichtig moeten zijn met het nuttigen van alcohol vanwege de effecten die het heeft op de ongeboren baby.”
Effecten Velen wisten iets af van FAS, maar zeker niet alles. “Zo hebben we ze gewezen op effecten op de cognitieve vermogens van het ongeboren kind, maar ook op de uiterlijke kenmerken en het feit dat kinderen met FAS meer moeite hebben met bewegen”, vertelt Louise.
Succes Na afloop bedankten de meiden de trainers voor de informatieve sessie. Omdat het zo’n succes was om het over dit stigmatiserende en onduidelijke onderwerp te hebben, besloot de FRS dat deze training in de nabije toekomst zeker zal worden herhaald.
Comments