De landelijke verkiezingen werden op 29 mei 2024 in Zuid-Afrika gehouden. Dertig jaar eerder mochten alle inwoners van alle kleuren voor het eerst stemmen. Het bracht Nelson Mandela het presidentschap en zijn partij African National Congres (ANC) werd de regerende partij. Dit jaar verloor het ANC voor het eerst de absolute meerderheid. Hoe dat komt? Door de blijvende ongelijkheid en ontevredenheid in het land.
‘Zuid-Afrika heeft te maken met grote werkloosheid, stroomuitval tot soms wel twaalf uur per dag, hoge criminaliteit, wanbeheer, corruptie en een grote welvaartskloof tussen wit en zwart’, schreef de NOS vorig jaar. Precies in de tijd dat Louise ook vaker aangaf dat er geen stroom was.
Ook werden Tia en zij met de FRS van het kastje naar de muur gestuurd binnen de lokale regelgeving. De overheid beloofde Port Elizabeth veel op het gebied van beter onderwijs, maar maakte daar volgens Louise weinig van waar. En met haar zijn veel analisten en critici het eens. “Nu het ANC niet meer de enige partij is in de regering, komt er hopelijk meer controle”, vertelt Louise. “President Cyril Ramaphosa (ANC) is opnieuw aan de macht, maar er gaan meerdere mensen over zijn schouders meekijken.
Wat is het ANC?
Lange tijd was het ANC aan de macht in Zuid-Afrika. En dat is ook niet vreemd. De partij zet zich sinds 1912 in voor alle zwarte mensen in het land en speelde een prominente rol in de afschaffing van Apartheid in de jaren 90. Het land zou beter worden voor iedereen. Gelijker, eerlijker en rechtvaardiger. Maar nu dertig jaar later merken veel Zuid-Afrikanen daar nog steeds weinig van. De economie gaat slecht en ook al is Apartheid afgeschaft, racisme en discriminatie zijn nog altijd aan de orde van de dag. Het ANC heeft veel stemmen verloren omdat men het dus zat is en vormt nu een coalitie met de Democratic Alliance (DA) en de Inkatha Freedom Party (IFP). Goed voor een meerderheid in het parlement.
Armoede
Louise kan zich helemaal vinden in wat de NOS verder schreef: ‘Het merendeel van de zwarte Zuid-Afrikanen leeft nog steeds in armoede. Veel goede publieke scholen zijn ver onder de maat en krijgen nieuwe generaties niet het goede onderwijs om iets van hun leven te kunnen maken’.
Dat er onder de jonge generatie juist enorm veel werkeloosheid heerst, maakt het extra schrijnend. Het werkloosheidscijfer is volgens VRT zelfs 60 procent. Elles van Gelder, correspondent voor o.a. de NOS sprak in aanloop naar de verkiezingen met jongeren in townships, soortgelijk als die in Motherwell. Bekijk hieronder haar reportage:
Bronnen: NOS, VRT en The Guardian
Comments