Ervaringen

Anouk Luers: Hoe kun je iets omschrijven wat je zelf niet eens helemaal begrijpt?

Anouk Luers: Hoe kun je iets omschrijven wat je zelf niet eens helemaal begrijpt?

Met de hoeveelheid aan indrukken, ontmoetingen en belevenissen zou het voor mij makkelijk moeten zijn om je uit te leggen hoe het is om in Zuid–Afrika te zijn. Het grappige is echter dat het gevoel van deze rijkdom nooit uit te leggen zal zijn. Ik heb in de zomer van 2016 het voorrecht gehad om me toe te voegen aan een bewonderenswaardige club vrijwilligers die zich inzet(te) voor de Thamsanqa kinderen. Kinderen die rijkdom niet kenden op de plek waar ze vandaan komen. Maar laat mij je vertellen, dat zij ondanks hun behoefte aan letterlijke rijkdom, het altijd in figuurlijke zin aan mij hebben gegeven. Het is rijkdom wanneer een kind lacht om zijn eerste bal die je hem gaf. Het is rijkdom wanneer ook alleen een knuffel al voldoende was geweest. Het is rijkdom te zien dat je met weinig, toch zoveel hebt om te geven. Achteraf, heb ik hen niks gegeven, zij hebben mij alles gegeven: dé levensles in de ervaring.

Tirza Wisse: Zuid-Afrika, een prachtig land!

Tirza Wisse: Zuid-Afrika, een prachtig land!

Van 18 oktober tot en met 21 december 2016 heb ik dit land van een andere kant mogen bekijken. Tijdens deze periode heb ik vrijwilligerswerk mogen doen voor stichting Thamsanqa. Wat ontzettend mooi om te zien dat de stichting zoveel kan betekenen voor de kinderen in de armste delen van Port Elizabeth. Ik heb genoten van het werk bij de TinkerTots, bij de huizen waar de kinderen wonen en van de dagjes uit tijdens de vakantie. Wat zijn de kinderen hier vrolijk en enthousiast. Met kleine dingen zoals een papieren apenmasker zijn ze helemaal gelukkig. Als Nederlander wil je graag praktisch iets betekenen maar een knuffel is soms al genoeg om een kind liefde te geven. Ik heb veel bewondering voor Tia Wessels, van haar krijg je veel positieve energie! Ik heb veel geleerd van de reis naar Zuid-Afrika, bijvoorbeeld dankbaarheid voor de kansen die ik heb gekregen in mijn leven.

Eva Lieve Loonen: Wauw, wat een ervaring!

Eva Lieve Loonen: Wauw, wat een ervaring!

Afgelopen zomer ben ik 9 weken in Port-Elizabeth geweest om vrijwilligerswerk te doen voor stichting Thamsanqa.  Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan, van een dag de TinkerTots crèche draaien zodat de leidsters een cursus konden volgen, tot een slaapfeestje met de Thamsanqa kinderen bij Peter en Daphne. De vele mensen die ik heb ontmoet, met allemaal hun eigen indrukwekkende verhaal. Eigenlijk was alles bijzonder, maar daardoor is de vraag ‘Hoe was het in Zuid-Afrika?’ ook bijna onbeantwoordbaar. Twijfel je nog of je deze ervaring aan durft te gaan, dan kan ik alleen maar zeggen: DOEN! Voor al jouw inspanning en liefde krijg je zo ongelofelijk veel terug!

Sjaak Groen: Bijzondere ervaringen

Sjaak Groen: Bijzondere ervaringen

Juli 2009 vloog ik voor het eerst naar Zuid-Afrika. En dit was het begin van een reeks bijzondere ervaringen. Het begon met een bezoek aan het Robben eiland van Nelson Mandela. De apartheid is in 1990 opgeheven. Helaas zijn de gevolgen in de townships nog dagelijks zichtbaar. Tia en Louise helpen in township Motherwell te Port Elizabeth naast de kinderen in nood ook de andere kinderen in de wijk. Ik was in 2009 voetbaltrainer van Thamsanqa United en hielp mee aan zowel het ontwikkelen van voetbalvaardigheden als ook aan de sociale vaardigheden van de kinderen. In 2013 ging ik als voorzitter van de Stichting Thamsanqa.nl weer naar PE. Het is een eer om Tia en Louise te moge ondersteunen bij de nieuwe initiatieven om de kinderen te helpen. Augustus 2016 heb ik ervaren hoe waardevol het ‘Under the Tree project’ en de kindercrèche TinkerTots voor de township  zijn. Met mijn fysieke hulp kunnen nu ook de leesboeken uit de doos op de schappen.