Onze partner: Family Restoration Services

Ieder project heeft zijn eigen verhaal. In het geval van het project Thamsanqa begon het allemaal met een klein jongetje, genaamd Cheesa. Jammer genoeg heeft Cheesa het niet gered.

Tia, projectleidster van onze partner Family Restoration Services, vertelt haar verhaal: ‘’In april 2006 werd ik gebeld door ‘Round Table No 8’. Ze vroegen me of ik hen kon adviseren over de zorg van een groep kinderen van wie de ouders aan aids waren overleden. Ze werden samen in een klein huis opgevangen. De ‘Round Table’ betaalde voor hun eten. De ‘Round Table’ wilde meer weten over het legaliseren van het project. We hadden daarvoor geregeld overleg in het huisje waarin de kinderen verbleven.
Er was daar dat jongetje Cheesa Thamsanqa Sixaba. Hij was 7 jaar oud, maar zag er uit als een 3-jarige. Zijn ouders waren overleden aan een aids-gerelateerde ziekte. Iedere keer als ik in het huisje kwam voor een vergadering, klom hij bij mij op schoot. Hij bewoog niet, maar lag met zijn hoofd op mijn borst. Hij was heel erg dun. Op een dag dat ik het huis bezocht, was hij zo ziek dat we hem naar het ziekenhuis moesten brengen.
Cheesa mocht op vrijdag weer naar huis. Maandag morgen werd ik gebeld door het ziekenhuis. Cheesa was ‘s nachts om 4u00 weer opgenomen, hij is twee uur later overleden.
Op zijn begrafenis hield ik een toespraak waarin ik zei: “Laat dit me nooit meer gebeuren. Ik laat nooit meer een kind in mijn armen sterven.” Dit is waarom we het project naar hem is vernoemd.‘’

Een veilig thuis voor kinderen werd een belangrijke doelstelling voor FRS. Begin 2007 kreeg FRS het voor elkaar om met subsidie drie opvanghuizen (Foster Homes) te beginnen voor kinderen in nood. De hulpverleners zorgden ervoor dat de kinderen onderdak, kleren en voedsel kregen en naar school konden gaan. In 2009 kon met steun uit Nederland zelfs een 4e huisje worden gebouwd. In 2013 werd een vijfde huisje ingericht om de volwassen kinderen uit de vier huisjes hier voor te bereiden op het leven in zelfstandigheid.

Naast het runnen van de Thamsanqa-huisjes wil FRS meer voor de gemeenschap betekenen. Een twintigtal vrijwilligers uit de sloppenwijken is door FRS getraind om kinderen en families die hulp nodig hebben op te sporen en te helpen. Voor de jongens in de township is de voetbalclub Thamsanqa United opgericht. Voor tienermeiden worden er regelmatig vaardigheidstrainingen georganiseerd. Ook biedt FRS vanaf 2015 de gemeenschap de helpende hand in de vorm van onderwijs ‘under the tree’ voor kinderen uit de armste delen van de township. In 2015 is ook een kindercrèche geopend.

Stichting Thamsanqa.nl ondersteunt de projecten van FRS. Om FRS te helpen op langere termijn selfsupporting te worden heeft Stichting Thamsanqa in 2014 financiele ondersteuning verleend aan het inrichten van een schoolkledingwinkel. Alle projecten van FRS worden uitgebreid besproken onder het tabblad projecten.