‘Martinus parochie Cuijk’ doneert opbrengst advent-actie aan Thamsanqa

Ed Tigchelaar en Willemien Selten bezochten afgelopen november het Thamsanqa-project. Ze waren zo onder de indruk van onze stichting dat ze ‘meer wilden doen’. Vanuit hun parochie gaan ze daarom vlak voor de Kerst voor ons project collecteren in de kerk van Cuijk.

 

Ed en Willemien schreven een persoonlijke boodschap over hun ervaringen die ze via deze weg graag delen. 


Op weg naar Kerstmis

‘’Op onze rondreis door Zuid-Afrika kwamen wij langs Port Elizabeth. Via een van de leden van stichting Thamsanqa.nl hadden we gehoord van het project en dat had onze nieuwsgierigheid gewekt. Dus maakten we telefonisch een afspraak met Louise. We waren meer dan welkom.

Louise haalde ons op aan de rand van township Motherwell. Ze vertelde over de stichting Family Restoration Services die ze samen met haar moeder Tia Wessels had opgericht. Het project Thamsanqa valt daar ook onder. Thamsanqa betekent geluk in de locale taal en dat is wat deze bewonderenswaardige vrouwen proberen te brengen aan misdeelde kinderen.

We mochten een kijkje nemen bij Under the Tree waar kinderen van 0 tot 5 jaar ons hartverwarmende toezongen. Niet voor te stellen dat deze blije en enthousiaste kinderen zonder het initiatief van Tia en Louise verwaarloosd op straat zouden leven met alle gevolgen van dien. 

Ook bezochten we een van de vijf huisjes waar acht tot tien kinderen onder goede omstandigheden worden opgevoed door een mama. Mama's zijn vrouwen die worden opgeleid en begeleid om dit werk te doen. Ook voor hen is er zo toekomst.

Het mooie van alles is dat de opvang gevestigd is in de township zelf, dus in de eigen woonomgeving van de kinderen. Ze worden dus niet uit hun ‘vertrouwde’ woonomgeving gehaald. Ze krijgen betere voeding, liefde, medicijnen, scholing, en leren hygiëne en normen en waarden zodat ze een grotere kans krijgen op een goede toekomst.

Daarna bezochten we kort het de Tinker Tots ECD Centre. Ook hier straalden de kinderen enorm veel enthousiasme en blijheid uit.

In de laatste locatie, één van de huisjes, ontmoetten we Tia zelf. Tia had als maatschappelijk werkster altijd al een bijzondere band met de kinderen en heeft toen ze met pensioen ging al haar geld gebruikt om huisjes te kopen die kinderen een dak boven het hoofd geven.

Na een heerlijke lunch en diep onder de indruk van wat deze vrouwen bereikt hebben, namen we afscheid met de belofte meer voor hen te zullen betekenen. 

Daarom geeft het ons een goed gevoel dat onze Martinus parochie Cuijk dit jaar de opbrengst van de advent-actie doneert aan Thamsanqa.’’

 

-        Ed Tigchelaar en Willemien Selten 

Ga terug