Nieuws

Unathi gaat als eerste van Thamsanqa naar universiteit

Unathi heeft onlangs haar middelbare school afgerond met geweldige resultaten. Zo goed dat ze mag beginnen aan een Bachelor’s Degree. Hiermee is ze de eerste van onze Thamsanqa-kids, die een plekje op een universiteit heeft weten te bemachtigen.

Maarliefst twee universiteiten hebben haar toegelaten, die van Kaapstad en Johannesburg. Tia en Louise gaan met Unathi bespreken wat haar opties zijn, en hoe ze haar in deze enorme stap kunnen ondersteunen. We zijn enorm trots op haar. 

 

Als Thamsanqa NL gaan we met zijn allen al jaren door weer en wind om de kinderen in Zuid-Afrika een positieve toekomst te kunnen bieden. Veel steun van FRS zit in het creëren en bieden van kansen in het onderwijs. Fantastisch om te horen dat dit nu zijn vruchten afwerpt! 

 

Grote dank

Het is een enorme verrijking in haar toekomstperspectief en een fantastisch mijlpaal. Dit is een prachtig voorbeeld waar FRS en Thamsanqa NL het allemaal voor doen. Een droom die uitkomt, die niet mogelijk was geweest zonder de steun van onze lieve vrijwilligers en donateurs! 

 

Lees meer...

HAS Hogeschool doneert 803 euro aan Thamsanqa

Goed nieuws aan het begin van 2020! HAS hogeschool uit Den Bosch heeft in totaal 803 euro opgehaald voor Thamsanqa afgelopen december. Het ontvangen bedrag zal door Thamsanqa worden gebruikt voor de educatie kosten van de kinderen.

Tijdens een kerstmarkt eind december konden medewerkers en andere betrokkenen van de hogeschool hun donatie doen via ‘kerstbonnen’. Men mocht zelf kiezen aan welk goed doel hij of zij de bonnen schonk.

Baie dankie

Namens de stichting, grote dank aan Has Hogeschool voor haar mooie donatie. Ook vanuit Zuid-Afrika is enthousiast gereageerd door Tia en Louise: ‘’Baie Dankie!’’ Het jaar 2019 heeft hiermee een mooi randje als afsluiter.

Lees meer...

‘Martinus parochie Cuijk’ doneert opbrengst advent-actie aan Thamsanqa

Ed Tigchelaar en Willemien Selten bezochten afgelopen november het Thamsanqa-project. Ze waren zo onder de indruk van onze stichting dat ze ‘meer wilden doen’. Vanuit hun parochie gaan ze daarom vlak voor de Kerst voor ons project collecteren in de kerk van Cuijk.

 

Ed en Willemien schreven een persoonlijke boodschap over hun ervaringen die ze via deze weg graag delen. 


Op weg naar Kerstmis

‘’Op onze rondreis door Zuid-Afrika kwamen wij langs Port Elizabeth. Via een van de leden van stichting Thamsanqa.nl hadden we gehoord van het project en dat had onze nieuwsgierigheid gewekt. Dus maakten we telefonisch een afspraak met Louise. We waren meer dan welkom.

Louise haalde ons op aan de rand van township Motherwell. Ze vertelde over de stichting Family Restoration Services die ze samen met haar moeder Tia Wessels had opgericht. Het project Thamsanqa valt daar ook onder. Thamsanqa betekent geluk in de locale taal en dat is wat deze bewonderenswaardige vrouwen proberen te brengen aan misdeelde kinderen.

We mochten een kijkje nemen bij Under the Tree waar kinderen van 0 tot 5 jaar ons hartverwarmende toezongen. Niet voor te stellen dat deze blije en enthousiaste kinderen zonder het initiatief van Tia en Louise verwaarloosd op straat zouden leven met alle gevolgen van dien. 

Ook bezochten we een van de vijf huisjes waar acht tot tien kinderen onder goede omstandigheden worden opgevoed door een mama. Mama's zijn vrouwen die worden opgeleid en begeleid om dit werk te doen. Ook voor hen is er zo toekomst.

Het mooie van alles is dat de opvang gevestigd is in de township zelf, dus in de eigen woonomgeving van de kinderen. Ze worden dus niet uit hun ‘vertrouwde’ woonomgeving gehaald. Ze krijgen betere voeding, liefde, medicijnen, scholing, en leren hygiëne en normen en waarden zodat ze een grotere kans krijgen op een goede toekomst.

Daarna bezochten we kort het de Tinker Tots ECD Centre. Ook hier straalden de kinderen enorm veel enthousiasme en blijheid uit.

In de laatste locatie, één van de huisjes, ontmoetten we Tia zelf. Tia had als maatschappelijk werkster altijd al een bijzondere band met de kinderen en heeft toen ze met pensioen ging al haar geld gebruikt om huisjes te kopen die kinderen een dak boven het hoofd geven.

Na een heerlijke lunch en diep onder de indruk van wat deze vrouwen bereikt hebben, namen we afscheid met de belofte meer voor hen te zullen betekenen. 

Daarom geeft het ons een goed gevoel dat onze Martinus parochie Cuijk dit jaar de opbrengst van de advent-actie doneert aan Thamsanqa.’’

 

-        Ed Tigchelaar en Willemien Selten 

Lees meer...

Het jongens transitiehuis is realiteit geworden

Door de instroom van drie nieuwe jongens en de toenemende noodzaak in Motherwell, moesten Tia en Louise een tweede huis opzetten. Het transitiehuis voor de jongens heet 'House Courage Extension'. 

Tia en Louise hebben onlangs drie nieuwe jongens, door nood gedwongen, ondergebracht in het jongenshuis ‘House Courage’. Hierdoor moesten er in totaal negen jongens worden verdeeld over twee kleine kamers in het jongenshuis. Pleegmoeder Siphokazi, de ervaren pleegmoeder van House Courage, bood haar hulp aan en heeft vier oudere jongens in huis genomen; ‘House Courage Extension. De nieuwe huismoeder van het oude jongenshuis is Sibongile. 

Zelfstandigheid 

In het transitiehuis ‘House Courage Extension’ krijgen de jongeren cursussen, doen ze veel klusjes en gaan ze op zoek naar een goede baan. Op deze manier kunnen ze uiteindelijk geheel zelfstandig hun volwassen leven beginnen. 

Een transitiehuis heeft als doel een veilige plek te bieden aan oudere kinderen die op weg zijn naar volwassenheid. Deze kwetsbare jongeren gaan niet meer naar school maar hebben nog geen werk. Ze kunnen dus nog niet op eigen benen staan. 

Lees meer...

Samenwerking met Rotary club PE

Sinds vorig jaar zijn we gestart met een samenwerking met de Rotary Club uit Port Elizabeth. Zij financieren dagelijkse pap voor de beide crèches. Tia en Louise (en Naidoo Vernon van de Algoa RC) zijn er heel blij mee.

Momenteel loopt er ook nog een aanvraag van Family Restoration Services voor ‘the Soccer life Skills Training Events'. De Rotaryclub introduceert FRS Thamsanqa United bij de sportafdeling van de gemeente PE en hoopt binnenkort enig resultaat te boeken. Verder heeft de RC er voor gezorgd dat er bij UTT nu ook een ‘playground’ aanwezig is. 

Lees meer...